Mikulášský čert
Fotogalerie:

Mikulášský čert

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Lída Holubová, Pelhřimov

Ingredience

  • 25 g droždí
  • trocha mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 g másla
  • 1 vejce + 1 na potření
  • kůra z 1/2 citronu
  • hřebíček a rozinky

Doba přípravy

Počet porcí

na 4 čerty

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Zdroždí, vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. Zbylý cukr, mouku, žloutek, vanilkový cukr, mléko a kvásek promícháme. Přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. 

  2. Odebereme trochu těsta na hlavu a vidle. Zbylé těsto rozdělíme na pět dílů. Z jednoho dílu uválíme čtyři valečky, které uprostřed spleteme. Vznikne tělo, konce spleteme po dvou – ruce a nohy. Uděláme hlavu a vidle. Oči vytvoříme z hřebíčku a pusu z větší rozinky. Čerty přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova. 

Pošli recept! 12/2017 (3.11.2017)

Tisknout