Romana Hradecká, Tábor
Ingredience
- 3 vejce „L“
- 30 g fruktózy nebo pár kapek diabetického sladidla
- 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry z biocitronu
- špetka soli
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- 4–5 lžic mléka nebo kefíru bez příchuti
- OZDOBENÍ:
- 250 ml smetany ke šlehání (40% nebo 33%)
- několik oloupaných mandlí
- několik rozinek
- 2 lžíce žluté kokosové moučky
- 2 lžíce kokosové moučky
- na ozdobu lístky meduňky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky, které utřeme spolu s polovinou cukru nebo sladidlem do pěny. Pak vmícháme citronovou kůru. Bílky šleháme se špetkou soli do hustého sněhu.
-
Mouku s kypřicím práškem prosejeme do vaječné pěny, postupně přiléváme mléko a vymícháme těsto. Nakonec do těsta po částech zapracujeme sníh. Papírové košíčky vložíme do formy na muffiny a rozdělíme do nich těsto. To by mělo dosahovat do tří čtvrtin košíčku. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme 15 minut. Hotové muffiny necháme na mřížce vychladnout.
-
Mezitím dotuha vyšleháme šlehačku. Mandle podélně rozpůlíme. Část jich ještě překrojíme na polovic, aby vznikly zobáčky pro kuřata. Z rozinek nakrájíme kousky jako očka a čumáčky. Vrch muffinů ozdobíme šlehačkou.
-
Opatrně posypeme žlutou nebo bílou kokosovou moučkou. Do bílé zapíchneme dvě mandle jako uši a z rozinek připravíme nos a očka zajíčků. Žluté ozdobíme jako kuřata, kterým přidáme lístky meduňky.
Tip redakce
Můžeme také muffiny jen ozdobené šlehačkou posypat nastrouhanými lískovými nebo
vlašskými ořechy.