Dort kuřátko
Fotogalerie:

Dort kuřátko

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Petra Ferštlová, Rakovník

Ingredience

  • TĚSTO:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 1/2 čokolády s arašídy
  • KRÉM:
  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 250 g másla
  • trocha cukru moučky
  • 2 lžíce nutelly
  • dle chuti rum
  • POTAHOVACÍ HMOTA:
  • 250 g sušené mléko polotučné
  • 500 g cukru moučky
  • 5 lžic kukuřičného sirupu
  • 3–4 lžíce vody
  • pár kapek mandlového aroma
  • OSTATNÍ:
  • 4 lžíce marmelády
  • 2 banány

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme do něj polovinu moučkového a vanilkový cukr. Po jednom zašleháme žloutky a zbytek cukru. Chvilku šleháme do tuhé pěny, potom přidáme olej. Nakonec ručně vmícháme mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou čokoládu. Těsto dáme do vymazané formy a upečeme.

  2. Krém: v mléce uvaříme pudinky a necháme vychladnout. Změklé máslo smícháme s cukrem a po lžících přidáme vychladlý pudink. Nakonec zašleháme nutellu a rum.

  3. Potahovací hmota: Z uvedených surovin vypracujeme vláčnou hmotu.

  4. Upečený vychladlý korpus rozřízneme na 3 díly. Namažeme marmeládou a krémem a na krém naskládáme banán nakrájený na plátky. Takto postupujeme u všech pater.

  5. Složený korpus dáme na 30 minut do mrazáku. Po ztuhnutí vykrojíme tvar kopule a z odkrojků a krému vymodelujeme tvar kuřete. Celý dort pomažeme zbývajícím krémem a opět dáme na 30 minut do mrazáku.

  6. Nakonec korpus potáhneme potahovací hmotou a dotvoříme kuře podle fantazie.

Pošli recept! 4/2017 (9.3.2017)

Tisknout