Mandlový dort se zdobením
Fotogalerie:

Mandlový dort se zdobením

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Kuchyňský klenot, který složitě jen vypadá.

Alena Czapková, Plzeň

Ingredience

  • Korpus:
  • 5 vajec
  • 200 g cukru
  • 5 lžic oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g namletých mandlí
  • Krém na zdobení:
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 75 g maizeny
  • 2 másla
  • podle chuti cukr moučka a ovoce
  • 1 čokoláda na vaření

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

105 Kč

Postup přípravy

  1. Z bílků a cukru ušleháme sníh, do kterého přimícháme žloutky. Dále přidáme po lžících olej
    a nakonec pomalu přisypeme mouku a mandle. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme na 180 ºC dozlatova. Po vychladnutí dort 2x prořízneme a promažeme krémem.

  2. V mléce s cukrem uvaříme maizenu. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny a přidáme vychladlou maizenovou kaši (oboje musí mít stejnou teplotu). Krémem potřeme i svislou stranu dortu. Doladit ho můžeme jakýmkoliv ovocem a ozdobami.

  3. Čokoládová ozdoba: rozehřátou čokoládu na vaření dáme do sáčku a ustřihneme mu jen
    malou špičku. Na potravinářskou fólii děláme kruhy a různé cákance (nejdříve vyzkoušíme, zda z fólie ztuhlá čokoláda půjde sloupnout, pokud ne, můžeme ji potřít olejem). Aby čokoláda ztuhla ve správném tvaru a šla přiložit k dortu, vyložíme pocákanou fólií pečicí formu, kterou jsme použili.

Tip redakce

Čokoládové zdobení okolo dortu vypadá skvěle, když kombinuješ tmavou a světlou čokoládu. Také se dá vyrobit z tužšího karamelu, který se ještě horký nanáší vidličkou nebo metlou na pečicí papír.

Pošli recept! - Speciál - Jahody (20.5.2016)


Zpět na článek: Mandlový dort se zdobením
Tisknout