Kynutý dáreček
Fotogalerie:

Kynutý dáreček

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Lucie Paláková, Dolní Domaslavice

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 100 ml oleje
  • 100 g cukru krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 600 g hladké mouky
  • 1 droždí
  • 1 lžička soli
  • 4 jablka
  • hrst rozinek
  • špetka skořice
  • na potření bílky

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Těsto připravíme v domácí pekárně, ingredience vkládáme postupně podle pořadí v receptu, ale jde udělat i klasicky v ruce. Hotové těsto necháme asi 1 hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z jedné vyválíme plát a vykrojíme srdíčko. Z druhé vyválíme obdélník, přejedeme řezacím válečkem a ze zbytku a odřezků uděláme váleček o délce, jako je obvod srdíčka, a jiné ozdoby i písmenka.

  3. Na základní srdíčko navršíme nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami a skořicí (pokud jsou jablka kyselejší, tak i trochou cukru). Okraj srdíčka lehce potřeme bílkem a přiložíme opatrně obdélník přejetý řezacím válečkem. Ořízneme podle tvaru srdce. Opět potřeme lehce bílkem a podél celého srdce přilepíme váleček.

  4. Nůžkami váleček nastříháme šikmo k srdci. Vzniklé špičky otočíme a přilepíme bílkem (uděláme po celém obvodu). Nakonec srdíčko dozdobíme písmenky nebo kytičkami a celé ještě potřeme bílkem. Pečeme při 180 °C přibližně 30 minut.

Pošli recept! 2/2017 (6.1.2017)

Tisknout