Hrách s cibulí a bůčkem
Fotogalerie:

Hrách s cibulí a bůčkem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Je to jedno z mála jídel, která vařím já, a ne má žena.

Ivan Novotný, Ostrava

Ingredience

  • 600 g cibule
  • 300 g uzeného bůčku
  • 1 hlavička česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • špetka pálivé mleté papriky
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • dle chuti sůl a mletý pepř
  • 1 brambora
  • 300 g vařeného hrachu
  • 1 lžíce sušeného oregana

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

85 Kč

Postup přípravy

  1. krok1

    Cibule oloupeme a překrájíme na čtvrtky. Bůček omyjeme a nakrájíme na kostky o velikosti 2 x 2 cm. Česnek zbavíme slupky a stroužky necháme v celku.

  2. krok2

    V hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm kostky masa, přidáme cibuli a česnek. Vše poprášíme oběma paprikami a osmahneme. Potom přidáme cukr, necháme lehce zkaramelizovat, vmícháme rajčatový protlak, sůl s pepřem a zalijeme asi 500 ml vlažné vody. Necháme pod pokličkou dusit doměkka, asi 40 minut.

  3. krok3

    V polovině dušení přidáme na zahuštění bramboru, kterou jsme omyli, oloupali a nastrouhali na jemném struhadle.

  4. Ke konci dušení přisypeme uvařený hrách a sušené oregano, chvíli společně provaříme. Nakonec můžeme podle chuti ještě osolit a opepřit.

Tip redakce

S omáčkou se dá různě experimentovat. Pro pikantnější chuť můžeme přidat chilli, kmín, nebo dokonce kysané zelí. Naopak pro zjemnění vlijeme kelímek smetany na vaření.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (21.10.2016)


Zpět na článek: Hrách s cibulí a bůčkem
Zpět na článek: Hrách s cibulí a bůčkem
Zpět na článek: Hrách s cibulí a bůčkem
Zpět na článek: Hrách s cibulí a bůčkem
Tisknout