Ptáčci
Fotogalerie:

Ptáčci

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Zákusek na poslední podzimní grilování.

Hana Šátralová, Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 160 g hery
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka citronové kůry
  • Krém:
  • 150 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • Na ozdobu:
  • 400 g potahovací hmoty nebo marcipánu
  • dle potřeby potravinářské barvy

Doba přípravy

Počet porcí

25

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny zpracujeme na vláčné těsto (nejlépe v robotu) a necháme asi 2 hodiny odpočinout. Potom z těsta vyválíme plát asi 2–3 mm silný, vykrájíme ptáčky a upečeme při 170 °C. Zatím si uděláme krém: změklé máslo utřeme s cukrem. 

  2. Z potahovací hmoty odebereme asi pět kousků o velikosti jako vlašský ořech a každý obarvíme jinou barvou. Zbytek obarvíme šedou barvou, té bude nejvíce. 

  3. Šedou hmotu vyválíme na tenký plát. Vykrojíme ptáčky a začneme zdobit. Z barevné hmoty vytvarujeme tenké válečky a ty narovnáme na vykrojeného šedého ptáčka. Na středu uděláme křidélko, nějaký váleček přidáme na ocásek, opticky oddělíme hlavičku. Nakonec lehce přejedeme válečkem, tím se povrch vyhladí a ptáček se zvětší. 

  4. Vezmeme opět formičku, vykrojíme konečnou podobu ptáčka, kterého přeneseme na slepeného lineckého ptáčka. Dobře přitiskneme a vidličkou naznačíme peříčka. Barevné odkrojky přidáme k základní šedé, jen lehce promačkáme, tím získáme mramorovou barvu, a pokračujeme ve vytváření dalších ptáčků.


Pošli recept! 11/2015 (4.10.2015)


Zpět na článek: Ptáčci
Tisknout