Špenátové slunce
Fotogalerie:

Špenátové slunce

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Pro všechny milovníky špenátu.

Marie Vodová, Vyškov

Ingredience

  • Těsto:
  • 500 g hladká mouka
  • 10 g sůl
  • 90 ml olivový olej
  • 200 ml bílé suché víno
  • Náplň:
  • 500 g špenát
  • 400 g ricotta nebo tvaroh
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 vejce
  • podle chuti česnek
  • 100 g strouhaný parmazán
  • strouhanka na zahuštění

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme, přidáme sůl, olivový olej a víno. Vypracujeme těsto – je nutné počítat s tím, že je dost tuhé. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat. 

  2. Uvařený a zchladlý špenát překrájíme, osolíme a opepříme. Poté přidáme ricottu nebo tvaroh, jedno vejce (druhé si necháme na potření těsta před pečením). Dále přidáme česnek, podle mě jsou ideální 2, ale to záleží na chuti. Potom přisypeme nastrouhaný parmazán a vypracujeme hmotu. Aby nebyla náplň moc řídká a nevytekla z těsta při pečení, podle potřeby ji zahustíme strouhankou. Vše důkladně promícháme. 

  3. Z poloviny těsta vyválíme kruh, který dáme na plech a mírně posypeme strouhankou. Vezmeme si malou salátovou misku a do ní si vložíme část náplně, která bude tvořit střed sluníčka, zbytkem náplně olemujeme asi 2–3 cm od okraje těsta. 

  4. Poté z druhé poloviny těsta vyválíme další kruh, kterým překryjeme předešlý díl s náplní. Okraje koláče nařízneme, aby vznikl tvar slunce, a kraje zatlačíme vidličkou, aby náplň nevytekla. Potřeme vejcem a upečeme dozlatova. 


Pošli recept! 3/2015 (4.2.2015)

Tisknout