Uherák
Fotogalerie:

Uherák

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Pekla jsem ho tatínkovi k narozeninám, udělal mu velkou radost.

Petra Ferštlová, Rakovník


Ingredience

  • Roláda:
  • 6 ks vejce
  • 6 lžic cukr krystal
  • 5 lžic polohrubá mouka
  • 1 lžíce kakao
  • 1 hrst sekané ořechy
  • Krém:
  • 500 ml mléko
  • 250 g máslo
  • 2 ks banánový pudink
  • cukr moučka dle chuti
  • trocha rumu
  • Na dozdobení:
  • marcipán podle potřeby
  • potravinářské barvy

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

300 Kč

Postup přípravy

  1. Nejprve si upečeme roládu. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme do zhoustnutí. Potom vmícháme žloutky, mouku s kakaem a hrst nasekaných ořechů. 

  2. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme. Po upečení vyklopíme na pocukrovanou utěrku, stáhneme papír a zavineme. Necháme vychladnout.

  3. Příprava krému: nejprve si uvaříme hustý pudink z mléka a pudinkových prášků. Necháme ho vychladnout. Potom vyšleháme máslo s moučkovým cukrem, postupně zašleháme vychladlý pudink a dochutíme rumem.

  4. Vychladlou roládu rozvineme, potřeme krémem, proložíme banánem a svineme. Necháme pořádně ztuhnout. Poté zařízneme rohy. Odřezky smícháme se zbytkem krému a vytvoříme kulaté boky rolády, které napodobují špičku salámu. Celou roládu potřeme krémem a necháme pořádně ztuhnout. 

  5. Po ztuhnutí roládu potáhneme marcipánem zakoupeným v obchodě. Ze zbytku marcipánu vytvoříme papričky, houbičky nebo zeleninu podle vlastní fantazie. 

Pošli recept! 9/2013 (5.8.2013)

Tisknout