Dort- odpolední čaj
Fotogalerie:

Dort- odpolední čaj

Petra Veihandová

Černčice
Marcipánový dort-čajíček je hříčka pro cukrářskou fantazii.
Petra Veihandová, Černčice

Ingredience

  • 250 g mouka hladká
  • 3/4 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 150 ml olej
  • 240 g cukr pískový
  • 100 ml voda
  • 1 salko
  • 1 máslo
  • 300 g cukr moučkový
  • 1 lžička olej na smažení
  • 130 g mléko sušené
  • 1 lžice med
  • 1 lžička rum
  • aroma mandlové
  • marmeláda rybízová

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Ušleháme bílky s polovinou cukru. V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postup-ně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakonec vmícháme sníh.
  2. Třetinu těsta obar­víme asi 2 lžícemi ka­kaa. Do vymazané formy střídavě po lžících klademe těsto. Na střed dáme jednu lžíci tmavého a na to dvě lžíce světlého těsta. Postup opakujeme až do spotřebování těsta.
  3. Tím se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení efektní barevné vrstvy či proužky. Korpus potom dáme péct do středně vyhřáté trouby. Krém připravíme tak, že salko vyšleháme s máslem dohladka. Korpus rozkrojíme a naplníme krémem. Nahoře potřeme rybízovým džemem. Pak ho zalijeme marcipánem, který připravíme z uvedených surovin vymícháním do pěkně hladké hmoty.

Pošli recept! 11/2007 (17.10.2007)


Zpět na článek: Dort- odpolední čaj
Tisknout