Dětský pohádkový dort
Fotogalerie:

Dětský pohádkový dort

Hanka Svatušková

Ostrava
Oblíbené postavičky se dětem budou líbit.
Hanka Svatušková, Ostrava

Ingredience

  • Těsto
  • 250 g mouka hladká
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 vejce
  • 150 ml olej
  • 240 g cukr moučkový
  • 100 ml voda horká
  • 1 lžíce kakao
  • Krém
  • 250 ml pudink vanilkový
  • 375 g máslo
  • 3 lžíce rum
  • dle potřeby marmeláda
  • Marcipánová hmota
  • 500 g cukr
  • 250 g mléko sušené
  • 2 lžíce sirup pšeničný
  • 2 lžíce voda
  • pár kapek tresť

Doba přípravy

Počet porcí

26

Orientační cena

160 Kč

Postup přípravy

  1. Ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru (120 g). V druhé míse šleháme žloutky s dalšími 120 g cukru, můžeme přidat i vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Nakonec vmícháme sníh. Třetinu těsta dáme zpět do nádoby, kde jsme šlehali bílky, a vmícháme kakao.
  2. Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Na střed formy dáme jednu lžíci tmavého těsta a na ně dvě lžíce světlého těsta. Opakujeme, dokud těsto nespotřebujeme. Těsto se rozlije a vytvoří barevné vrstvy. Pečeme při střední teplotě.
  3. Ingredience na marcipán dáme do mísy, cukr a mléko přesejeme, poté rukama spojíme. Vznikne sypká směs. Tu vyklopíme na stůl a nachystáme si misku s vlažnou vodou. Ruce namáčíme ve vodě a propracováváme, dokud není hmota vláčná. Do hmoty můžeme zapracovat potravinářské barvivo. Postavičky modelujeme týden dopředu, aby držely tvar a ztuhly. Uchováváme je v mikrotenovém sáčku.
  4. Pudink necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme pudink a po kapkách rum.
  5. Na pohádkový dort upečeme dva korpusy, které necháme do druhého dne odležet. Poté je prořízneme na půl, takže vzniknou 4 pláty. Položíme spodní plát, pomažeme rybízovou marmeládou a na ni dáme vrstvu krému. Takto pokládáme a promazáváme další pláty. Necháme v lednici ztuhnout asi hodinu a vykrojíme tvar podle fantazie. Odřezky, které po odkrojení zůstanou, rozdrobíme, přidáme marmeládu a krém a vypracujeme tužší hmotu, kterou dotvarujeme dort. Opět dáme ztuhnout.
  6. Rozválíme marcipánovou hmotu na plát – podsypáváme ho škrobovou močkou, aby se nepřilepil. Potáhneme jím dort a dozdobíme ho figurkami, trávou, kytičkami a čokoládovými kamínky.

Pošli recept! 9/2011 (9.8.2011)

Tisknout