Těsto je sice trošku složitější na přípravu, ale výsledek tě ohromí. Počítej s tím, že je moučník hodně sytý. Proto krájej menší porce.
Irena Válová, Vyškov
Ingredience
- Těsto:
- 450 g mouka hladká
- 180 g cukr vanilkový
- 200 g máslo
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka sůl
- 1 sklenice marmeláda rybízová
- 1 lžíce na potření máslo
- Náplň:
- 2 žloutek
- 1 sníh ze 2 bílků
- 2 balení piškoty
- 500 ml mléko
- 1 pudink vanilkový
- 2 lžíce cukr pískový
- 1 vejce
- 3 kostky tvaroh
- dle chuti cukr moučkový
- 300 ml mléko
- 2 lžíce krupička dětská
Doba přípravy
Počet porcí
24
Orientační cena
120 Kč
Postup přípravy
-
Ingredience na těsto důkladně uhněteme ve vláčnou hmotu. Těsto necháme zhruba 30 minut odpočinout a pak rozdělíme na dvě poloviny. Z každé rozválíme plát velikosti plechu. Jeden přeneseme na lehce vymazaný plech.
-
Marmeládu smícháme s troškou vody, aby nebyla tak hustá a lépe se roztírala. Těsto na plechu potřeme polovinou marmelády.
Rozmícháme tvaroh s cukrem a žloutky, přidáme krupičku, mléko a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Vzniklý krém opatrně naneseme na marmeládu a rozetřeme až ke krajům. Navrch natřeme zbylou marmeládu. -
Celý povrch poklademe piškoty, které dáváme těsně jeden vedle druhého. Obvyklým způsobem uvaříme vanilkový pudink. Ještě teplý ho po lžících naneseme na piškoty a necháme vychladnout. Přiklopíme druhým plátem těsta a kraje přitiskneme k sobě.
-
Moučník na několika místech propíchneme špejlí, aby mohla unikat pára, a nakonec ho potřeme rozšlehaným vajíčkem.V troubě pečeme dorůžova při 170 °C asi 45 minut.
-
Pocukrujeme. Krájíme, až když moučník úplně vychladne, a na talíři ještě můžeme dozdobit podle své fantazie.TIP: K přípravě je lepší použít dvě sklenice džemu, chuť bude výraznější.Vanilinový cukr není totéž co vanilkový. Vanilkový získáme tak, že lusk vanilky vložíme do sáčku s cukrem, a po týdnu je hotový. Pokud nemáme lusk, použijeme do těsta jen cukr moučku.