Svoje děti zatím nemám, ale moje kamarádky už ano. Práce v kuchyni mě baví, tak dětem dávám k Mikuláši perníčkový adventní kalendář. Nádherně voní po koření, bála jsem se, že ho děti smlsnou hned. Ale prý si ho skutečně dozobaly až o Vánocích – aby měly jistotu, že nepromeškají Ježíška.
Katka Horčicová, Praha
Ingredience
- 500 g med
- 250 g cukr krupice
- 1,5 kg mouka hladká
- 1 lžička skořice
- špetka kardamom
- na špičku nože zázvor mletý
- špetka muškátový květ
- z 1 citronu citronová kůra nastrouhaná
- špetka hřebíček mletý
- 50 g ořechy lískové mleté
- 20 g soda jedlá
- 1 poleva čokoládová světlá
Doba přípravy
Počet porcí
50
Orientační cena
120 Kč
Postup přípravy
-
Med s cukrem vaříme, dokud nezačne kypět. Necháme vychladnout.
-
Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny (od skořice po mleté ořechy) a promícháme.
-
Sodu rozpustíme v menším množství vody.
-
Do mouky za stálého míchání postupně vléváme nejdříve medový roztok. Směs důkladně promícháváme.
-
Potom – opět pozvolna – za stálého míchání vléváme sodu a znovu vše důkladně promícháme.
-
Hmotu uhněteme do hladkého těsta. Necháme v lednici do druhého dne.
-
Odležené těsto položíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadované tloušťky, zhruba 1 cm.
-
Vykrájíme různé typicky vánoční tvary a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
-
Pečeme 15–20 minut při teplotě asi 180 °C.
-
Po upečení necháme perníčky vychladnout a potom je polijeme čokoládovou polevou. Když zaschne, zdobíme je cukrářskými barvami podle vlastní fantazie.