Polská bábovka
Fotogalerie:

Polská bábovka

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Podle receptu

Jitky Svátkové z Blanska

Ingredience

  • TĚSTO:
  • 500  g polohrubé mouky
  • 30  g droždí
  • 120  g cukru
  • 1 šálek vlažného mléka
  • 375  g másla
  • 5 vajec
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150  g rozinek
  • tuk na vymazání formy
  • strouhanka
  • POLEVA:
  • 250  g cukru moučky
  • 4 lžíce horké vody
  • 1 lžíce citronové šťávy

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme do mísy a vyhloubíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme asi 20 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

  2. Ke kvásku přidáme rozpuštěné máslo, rozkvedlaná vejce, zbylý cukr, sůl, pomerančovou a citronovou kůru a vypracujeme vláčné těsto. Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Do těsta zapracujeme omyté rozinky a vložíme ho do formy. Při pokojové teplotě
    necháme kynout asi 30 minut.

  3. Troubu předehřejeme na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Bábovku pečeme 40–50 minut. Pomocí špejle se přesvědčíme, zda je těsto uvnitř dobře upečené. Bábovku necháme vychladnout ve formě.

  4. Z cukru, citronové šťávy a horké vody utřeme hladkou polevu. Bábovku vyklopíme a polijeme polevou. Můžeme ji ozdobit cukrovým máčkem nebo kandovaným ovocem.

Pošli recept! 4/2019 (4.3.2019)

Tisknout