Dort pro maminku
Fotogalerie:

Dort pro maminku

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Dárek, který udělá radost

Gabriela Jílková, Polička

Ingredience

  • PIŠKOT:
  • 6 vajec
  • 200  g cukru moučky
  • 15 lžic vody
  • 400  g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • na formu olej a kokos
  • SMETANOVÝ KRÉM:
  • 1 smetana ke šlehání
  • 200  g mascarpone
  • dle chuti cukr moučka
  • MÁSLOVÝ KRÉM:
  • 1 vanilkový pudink
  • 300 ml mléka
  • 1 máslo pokojové teploty
  • dle chuti cukr moučka
  • dle chuti džem
  • 300  g fondánu

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

200 Kč

Postup přípravy

  1. Celá vejce šleháme s cukrem do pěny, pak přidáme vodu a nakonec zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

  2. Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Zda je piškot hotový, poznáme pomocí špejle. Necháme alespoň dvě hodiny uležet, aby se pak s korpusem lépe pracovalo.

  3. Připravíme smetanový krém: smetanu ušleháme dotuha a po částech přidáváme mascarpone. Osladíme cukrem dle chuti.

  4. Připravíme máslový krém: pudink uvaříme dle návodu na obalu. Necháme vychladnout, občas zamícháme, aby se nevytvořil škraloup. Do vychladlého pudinku postupně zašleháváme máslo a osladíme dle chuti.

  5. Korpus prokrojíme, pomažeme džemem, ale ne úplně ke krajům. Na to namažeme smetanový krém, také nemažeme úplně ke krajům. Okraje a vrch dortu pomažeme máslovým krémem (to proto, aby se nám nerozpustil fondán). Dort necháme přes noc uležet v lednici, aby se s ním lépe pracovalo.

  6. Druhý den ho potáhneme rozváleným fondánem, zbytky u okrajů seřízneme a dort ozdobíme dle vlastní fantazie. Fondán si můžeme obarvit potravinářským gelovým barvivem.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (17.9.2018)

Tisknout