Jablečný dort s marcipánem
Fotogalerie:

Jablečný dort s marcipánem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Eliška Mazankievičová, Kroměříž

Ingredience

  • KORPUS:
  • 120  g hořké čokolády
  • 120  g másla
  • 160  g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 40  g cukru moučky
  • 80  g polohrubé mouky
  • 50  g oloupaných mletých mandlí
  • NÁPLŇ:
  • 100  g cukru krupice
  • 4 jablka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 200  ml vody
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 50  ml ořechového likéru
  • 100  g meruňkového džemu
  • DOHOTOVENÍ:
  • 150  g marcipánu
  • 200  g čokoládové polevy
  • 30  g pražených mandlových lupínků

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Čokoládu rozpustíme s máslem a cukrem krupice ve vodní lázni, odstavíme z lázně, přidáme žloutky a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílků a moučkového cukru ušleháme sníh.

  2. Hmoty spojíme a vmícháme prosátou mouku a mandle. Před naplněním formu vysypeme moukou a naplníme. Pečeme v troubě při 180 °C asi 55 minut.

  3. Po vychladnutí korpus vykrojíme z formy a prokrojíme na tři díly.

  4. Náplň: cukr roztavíme v kastrůlku na světlý karamel, přidáme oloupaná nakrájená jablka, dřeň z lusku, 100 ml vody a krátce podusíme. Pudink rozmícháme ve zbylé vodě a vlijeme do jablek. Povaříme 2 minuty a ochutíme ořechovým likérem.

  5. Jednu část korpusu potřeme džemem a 1/2 teplé jablečné náplně. Přiklopíme druhým dílem, potřeme džemem, jablkovou náplní a přikryjeme třetím dílem. Dort dáme asi na hodinu do chladničky. Potom si rozválíme kus marcipánu na tenkou vrstvu a dort potáhneme. Rozpustíme polevu a polijeme jí dort a strany obalíme v lupíncích. Ze zbylé marcipánové hmoty vymodelujeme malá jablíčka na ozdobu.

Pošli recept! - Speciál - Podzimní pečení (17.9.2018)


Zpět na článek: Jablečný dort s marcipánem
Tisknout