Větrníky s ovocem
Fotogalerie:

Větrníky s ovocem

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Podle receptu 

Miroslavy Skálové ze Zlína

Ingredience

  • TĚSTO:
  • 250  ml vody
  • 75  g másla
  • 150  g hladké mouky
  • 30  g solamylu
  • 4–5 vajec
  • 1 rovná lžička kypřicího prášku
  • na potření papíru máslo
  • NÁPLŇ:
  • 300  g bobulek světlého a tmavého hroznového vína bez jadérek
  • 500  g 33% smetany
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 40  g cukru moučky
  • 60  ml vaječného koňaku
  • na poprášení cukr moučka

Doba přípravy

Počet porcí

14

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Vodu s máslem přivedeme k varu, mouku promícháme se solamylem. Vroucí směs sejmeme z plotýnky a naráz do ní vsypeme mouku se solamylem. Rychle mícháme, dokud se všechny přísady nespojí v kompaktní bochánek.

  2. Hrnec vrátíme zpět na plotýnku a znovu zahřejeme, odpalujeme za stálého vymíchávání těsta 1 minutu. Poté těsto vyklopíme do misky a necháme částečně zchladnout. Postupně zapracujeme vejce. Nakonec do zchladlého těsta vmícháme prášek do pečiva.

  3. Plech vyložíme pečicím papírem, potřeme tukem a sáčkem s ozdobnou trubičkou nastříkáme 12–14 kopečků. Pečeme při 200–210 °C zhruba 25 minut. Troubu prvních 15 minut neotvíráme, těsto by kleslo!

  4. Horké větrníky rozkrojíme napříč a necháme vychladnout. Bobulky vína rozkrojíme na půl. Šlehačku vyšleháme se ztužovači, rozdělíme na dvě části a do jedné vmícháme vaječný koňak.

  5. Na spodní části větrníků nastříkáme kroužek koňakové šlehačky, obložíme vínem a nastříkáme bílou šlehačku. Přiklopíme vrchní částí. Podáváme vychlazené a pocukrované.

Pošli recept! 10/2018 (3.9.2018)

Tisknout