Netradiční
Podle receptu Barbory Kostkové z Prahy
Ingredience
- 30 g tuku + na formičky
- 1 kelímek celozrnné hladké mouky
- 1 kelímek hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku (bez fosfátů)
- 3 lžíce mletého máku
- 2 velká vejce
- 8 lžic cukru krupice
- 1 kelímek zakysané smetany
- 5 lžic mléka
- 8 lžic rozpuštěného másla
- najemno nastrouhaná kůra z 1/2 biolimety
- 150 g malin
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Do kastrolku dáme tuk a na mírném ohni jej rozpustíme. Silikonové formičky vypláchneme studenou vodou a necháme vyschnout. Každou vymažeme trochou tuku.
-
Mouky s kypřicím práškem prosejeme do mísy. Přidáme mák a vše promícháme.
-
Do nádoby rozklepneme vejce a rozšleháme je. Pak postupně přisypáváme cukr a vše vyšleháme. K vaječné směsi zašleháme smetanu s mlékem.
-
Do rozpuštěného, ale vychladlého másla vmícháme limetovou kůru. Máslo pomalu přiléváme k vaječné hmotě a dobře promícháme. Nyní vmícháme mouku a vše propracujeme na hladké těsto.
-
Ovoce očistíme. Vybíráme plody pevné, ne rozmačkané. Do forem rozdělíme lžičkou trochu těsta. Na něj položíme po dvou plodech malin. Zakryjeme zbylým těstem, to by mělo být asi do 3/4 formiček, jinak z nich může vytéct. Navrch do těsta vmáčkneme zbylé maliny.
-
Troubu předehřejeme na 200 °C. Muffiny pečeme asi 17–19 minut. Muffiny necháme vychladnout. Před podáváním je můžeme vyjmout z formiček, vložit je do papírových košíčků a můžeme poprášit cukrem.