Perníkové slepičky
Fotogalerie:

Perníkové slepičky

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Roztomilé cukroví rozveselí nejen děti.


Alena Cikánková, Liberec

Ingredience

  • Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 120 g cukru moučky
  • 150 g cukru krupice
  • 1/2 kypřicího prášku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 vejce + 1 na potření
  • 1 lžička kakaa
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 g medu
  • Poleva:
  • podle potřeby cukr moučka
  • 1 blílek
  • 1 žluté potravinové barvivo
  • podle potřeby cukrové zdobení

Doba přípravy

Počet porcí

40

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Mouku prosejeme. Nejprve vmícháme vše sypké, přidáme med a rozpuštěné máslo, pak postupně zapracujeme vejce. Těsto na pomoučeném vále důkladně vypracujeme, zabalíme ho do igelitového sáčku a necháme alespoň 24 hodin odpočinout.

  2. Uleželé těsto ještě jednou důkladně prohněteme a rozválíme je na plát silný asi 3 mm. Vykrajovátkem vytváříme slepičky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je rozšlehaným vejcem a v troubě předehřáté na střední teplotu je upečeme.

  3. Moučkový cukr dvakrát prosejeme, utřeme ho s bílkem dohladka a obarvíme špetkou barviva. Perníčky necháme vychladnout, ozdobíme je polevou, cukrovým zdobením a necháme je dobře zaschnout.

Tip redakce

Můžeš je dozdobit křidélky vykrájenými z marcipánu. Napíchnuté na špejli jsou hezkou ozdobou květináče.

Pošli recept! 4/2016 (2.3.2016)

Tisknout