Mrkvový dort
Fotogalerie:

Mrkvový dort

redakce Pošli recept.cz
redakce Pošli recept.cz
Praha

Zajímavý, nevšední dort pro každou příležitost. Sklidil úspěch, uvidíš, že i tebe chuť příjemně překvapí.


Kristýna Karásková, Vresina

Ingredience

  • 4 vejce
  • 280 g třtinového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 120 g nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka muškátového ořášku
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • nasrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 450 g nastrouhanahé mrkve
  • Náplň:
  • 1 smetana ke šlehéná
  • 120 g cukru moučky
  • 80 g másla
  • 250 g lučiny nebo sýra Philadelphia
  • na posypání kokos
  • na ozdobení mrkev

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Ve velké míse smícháme všechny sypké ingredience (mouku, ořechy, koření, prášek do pečiva, pomerančovou kůru). Do sypké směsi uděláme důlek, vlijeme vyšlehaná vejce a postupně je zapracujeme. Přidáme olej, med, mrkev a sirup a vypracujeme hutné těsto, které nalijeme do dortové formy o průměru 26 cm vyložené pečicím papírem. Pečeme asi hodinu při 175 °C.

  2. Připravíme náplň: smetanu vyšleháme s cukrem. Zapracujeme máslo a sýr. Po vychladnutí dort podélně 2x rozřízneme a na spojení pater použijeme jednu třetinu náplně. Zbytkem potřeme celý dort. Strany a povrch posypeme kokosem. Hotový dort ještě můžeme ozdobit mrkví.

Pošli recept! 4/2016 (2.3.2016)

Tisknout