Makový závin s rozinkami
Fotogalerie:

Makový závin s rozinkami

Helena Wiederlechnerová

Praha

Miluje ho celá rodina.

Helena Wiederlechnerová, Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 150 ml mléko
  • 15 g droždí
  • 40 g cukr krupice
  • 250 g hladká mouka
  • 40 g hera
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky sůl
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1/2 sáčku vanilkový cukr
  • Náplň:
  • 200 g mletý mák
  • 400 ml mléko
  • 80 g cukr krupice
  • 1 lžička mletá skořice
  • 1/2 sáčku vanilkový cukr
  • 2 lžíce červená marmeláda
  • 2 lžíce strouhaný perník
  • 4 lžíce rozinky
  • 50 g vlašské ořechy
  • Dále:
  • 500 g kompotované švestky
  • 2 lžíce strouhaný perník
  • na potření 4 lžíce mléka a 1 lžička cukru
  • na posypání moučkový a vanilkový cukr

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

65 Kč

Postup přípravy

  1. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, lžíci cukru a lžíci mouky a necháme vykynout kvásek. Pak ho zpracujeme s ostatními přísadami v hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu v teple vykynout.Švestky necháme okapat od šťávy, odpeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny.

  2. V menším hrnci zahřejeme mléko, vsypeme mák a za stálého míchání povaříme asi 5–10 minut do zhoustnutí. Potom odstavíme, vmícháme zbývající ingredience na náplň a necháme zchladnout.

  3. Těsto vyválíme na plát, potřeme náplní, posypeme perníkem a poklademe kousky švestek. Svineme a konce přitiskneme. Dáme na plech s pečicím  papírem, potřeme oslazeným mlékem a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 50 minut. Hotový závin ještě za tepla pocukrujeme a necháme vychladnout.

Pošli recept! 12/2012 (5.11.2012)

Tisknout