Borůvkové osvěžení
Fotogalerie:

Borůvkové osvěžení

Petra Rajnochová

Frenštát pod Radhoštěm

Lehký dezert nejen na horké letní dny.

Petra Rajnochová, Frenštát pod Radhoštěm

Ingredience

  • Těsto:
  • 5 ks vejce
  • 200 g cukr krupice
  • 10 lžic horká voda
  • 300 g polohrubá mouka
  • Mléčné želé:
  • 1 želatinový ztužovač
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 ks zakysaná smetana
  • podle chuti cukr moučka
  • 300 g borůvky
  • Želatina:
  • 1 dortové želé (červené nebo čiré)
  • 200 g borůvky

Doba přípravy

Počet porcí

15

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Nejprve si uděláme korpus. Oddělíme bílky od žloutků a žloutky šleháme s cukrem. Po chvíli přidáme vodu a šleháme do hustší pěny. Z bílků uděláme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přidáváme mouku‚ opatrně mícháme a nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu. Těsto dáme na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 150–160 °C asi 45 minut.

  2. Po upečení necháme korpus zchladnout. Pak na něj  naneseme mléčné želé‚ které připravíme tak‚ že želatinový ztužovač (já používám od Dr. Oetkera) připravíme podle návodu a nalijeme do ušlehané šlehačky. Zamícháme, přidáme zakysané smetany‚ cukr a 300 g borůvek.

  3. Potřený korpus dáme do chladu. Mezitím si připravíme vrchní vrstvu. Dortové želé (nejlépe také od Dr. Oetkera) uvaříme podle návodu. Přimícháme zbytek borůvek‚ které trochu rozmačkáme. Naneseme na dortík, vychladíme a můžeme podávat.

Pošli recept! - Speciál - Ovocné moučníky (16.6.2012)

Tisknout