Recept jsem si přivezla z loňských prázdnin u severských fjordů.
Adéla Hukalová, Nymburk
Ingredience
- 6 ks vejce
- 180 g cukr krupice
- 180 g hladká mouka
- 1,5 lžičky kypřicí prášek
- na formu máslo a mouka
- 4 lžíce borůvková marmeláda
- 2 lžíce voda
- 500 ml 33 % smetana
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukr moučka
- 300 g čerstvé borůvky
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Vejce a cukr šleháme šlehačem do husté světlé pěny asi 8 minut. Hladkou mouku smícháme s kypřicím práškem a opatrně vmícháme do vaječné pěny.
-
Hlubší menší formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme cca 40 minut, provedeme zkoušku špejlí. Poté plech vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
-
Borůvkovou marmeládu vyšleháme s teplou vodou, aby měla vláčnou konzistenci a dobře se roztírala. Smetanu ušleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem dotuha. Borůvky očistíme a necháme oschnout.
-
Upečený piškot podélně rozkrojíme na 3 pláty. První plát potřeme třetinou marmelády, částí šlehačky a posypeme třetinou borůvek. Přiklopíme druhým plátem piškotu a postup opakujeme. Přiklopíme třetím plátem a potřeme marmeládou. Povrch i boky koláče potřeme šlehačkou a posypeme borůvkami.
-
Koláč dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.