Norský borůvkový koláč
Fotogalerie:

Norský borůvkový koláč

Adéla Hukalová

Nymburk

Recept jsem si přivezla z loňských prázdnin u severských fjordů.

Adéla Hukalová, Nymburk

Ingredience

  • 6 ks vejce
  • 180 g cukr krupice
  • 180 g hladká mouka
  • 1,5 lžičky kypřicí prášek
  • na formu máslo a mouka
  • 4 lžíce borůvková marmeláda
  • 2 lžíce voda
  • 500 ml 33 % smetana
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce cukr moučka
  • 300 g čerstvé borůvky

Doba přípravy

Počet porcí

14

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Vejce a cukr šleháme šlehačem do husté světlé pěny asi 8 minut. Hladkou mouku smícháme s kypřicím práškem a opatrně  vmícháme do vaječné pěny.

  2. Hlubší menší formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme cca 40 minut, provedeme zkoušku špejlí. Poté plech vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

  3. krok3

    Borůvkovou marmeládu vyšleháme s teplou vodou, aby měla vláčnou konzistenci a dobře se roztírala. Smetanu ušleháme s vanilkovým a moučkovým cukrem dotuha. Borůvky očistíme a necháme oschnout.

  4. krok4

    Upečený piškot podélně rozkrojíme na 3 pláty. První plát potřeme třetinou marmelády, částí šlehačky a posypeme třetinou borůvek. Přiklopíme druhým plátem piškotu a postup opakujeme. Přiklopíme třetím plátem a potřeme marmeládou. Povrch i boky koláče potřeme šlehačkou a posypeme borůvkami.

  5. krok5

    Koláč dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

Pošli recept! - Speciál - Ovocné moučníky (16.6.2012)

Tisknout