Sachr dort
Fotogalerie:

Sachr dort

Lucie Blahová
Lucie Blahová
Slavičín

Pravý sacher se dělá s meruňkovou marmeládou.

Lacie Blahová, Slavičín

Ingredience

  • 130 g 80% čokoláda
  • 150 g moučkový cukr
  • 135 g měkké máslo
  • 6 ks vejce
  • 70 g třtinový cukr
  • 250 g meruňková marmeláda
  • 125 g polohrubá mouka
  • máslo a hrubá mouka na vysypání dortové formy
  • 150 g 80% čokoláda na polevu
  • 2 lžíce rum
  • 1/2 kypřící prášek

Doba přípravy

Počet porcí

7-8

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Za občasného promíchání ji necháme trochu schladnout. Mezitím ušleháme změklé máslo s moučkovým i třtinovým cukrem. Přidáme žloutky, kypřící prášek a rozpuštěnou čokoládu a vše metličkou promícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a postupně a opatrně ho přimícháme do čokoládového těsta. Nakonec do těsta postupně přimícháme i prosetou mouku.
  2. Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme ji hrubou moukou - poté do ní vlijeme těsto a dáme dort péct. Po dobu 15 minut pečeme dort při 180 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 45 minut. Dort necháme pořádně vychladnout, vyjmeme ho z formy a uprostřed podélně rozřízneme.

  3. Marmeládu si dáme i s rumem do kastrůlku a na středním plameni ji za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme cca 4 minuty. Poté 2/3 marmelády potřeme korpus. Přiklopíme horní díl a zbytkem marmelády potřeme celý povrch, i boky dortu.

  4. Nakonec si připravíme polevu - čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a dort jí celý polejeme. Necháme čokoládu ztuhnout v lednici a můžeme podávat, nejlépe s kopečkem šlehačky.


Zpět na článek: Sachr dort
Tisknout