Žloutkové větrníčky s jahodami
Fotogalerie:

Žloutkové větrníčky s jahodami

Pavla Zubatá
Pavla Zubatá
Vnorovy

Větrníčky jsou z odpalovaného těsta s máslovým krémem a spoustou jahod.

Pavla Zubatá, Vnorovy

Ingredience

  • 150 g hladká mouka
  • 250 g voda
  • 5 ks vejce
  • 100 g máslo
  • špetka sůl
  • 200 ml mléko
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 100 g cukr krupice
  • 200 g máslo
  • jahody
  • jahodová marmeláda
  • rum

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

65 Kč

Postup přípravy

  1. Na odpalované těsto svaříme vodu se solí a máslem. Sundáme z plamene a za stálého míchání přidáváme hladkou mouku a vaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme vychladnout a přimícháme celá vajíčka.
  2. Těsto naplníme do plátěného sáčku s ozdobnou trubičkou. Na vymazaný plech stříkáme menší větrníčky. Pečeme při 225 °C asi 10 minut a potom ztlumíme na 180 °C a pečeme ještě asi 20 minut.

  3. Upečené větrníčky rozkrojíme a naplníme připraveným krémem. Na krém uvaříme kaši z mléka, hladké mouky a cukru. Takto uvařenou a vychladlou kaši smícháme se stejně teplým máslem, aby se nám krém nesrazil a přidáme kapku rumu. Část krému necháme vanilkovou a do části krému zamícháme jahodovou marmeládu.

  4. Na krém naskládáme ocukrované jahody. Na vrch větrníčků ještě stříkneme krém a ozdobíme jahodou.


Zpět na článek: Žloutkové větrníčky s jahodami
Tisknout