Větrníčky jsou z odpalovaného těsta s máslovým krémem a spoustou jahod.
Pavla Zubatá, Vnorovy
Ingredience
- 150 g hladká mouka
- 250 g voda
- 5 ks vejce
- 100 g máslo
- špetka sůl
- 200 ml mléko
- 2 lžíce hladká mouka
- 100 g cukr krupice
- 200 g máslo
- jahody
- jahodová marmeláda
- rum
Doba přípravy
Počet porcí
12
Orientační cena
65 Kč
Postup přípravy
-
Na odpalované těsto svaříme vodu se solí a máslem. Sundáme z plamene a za stálého míchání přidáváme hladkou mouku a vaříme na mírném plameni asi 5 minut. Necháme vychladnout a přimícháme celá vajíčka.
-
Těsto naplníme do plátěného sáčku s ozdobnou trubičkou. Na vymazaný plech stříkáme menší větrníčky. Pečeme při 225 °C asi 10 minut a potom ztlumíme na 180 °C a pečeme ještě asi 20 minut.
-
Upečené větrníčky rozkrojíme a naplníme připraveným krémem. Na krém uvaříme kaši z mléka, hladké mouky a cukru. Takto uvařenou a vychladlou kaši smícháme se stejně teplým máslem, aby se nám krém nesrazil a přidáme kapku rumu. Část krému necháme vanilkovou a do části krému zamícháme jahodovou marmeládu.
-
Na krém naskládáme ocukrované jahody. Na vrch větrníčků ještě stříkneme krém a ozdobíme jahodou.