Jahodový závin
Fotogalerie:

Jahodový závin

Milena Straková

Písek

Na jaře dělám štrúdl jen z jahod.

Milena Straková, Písek

Ingredience

  • Těsto
  • 420 g hladká mouka
  • 250 g změklé máslo
  • 190 ml mléko
  • Náplň
  • 3 žloutek
  • 200 g cukr moučka
  • 1 vanilkový pudink v prášku
  • 500 g měkký tučný tvaroh
  • ze 3 bílků sníh
  • 400 g jahody
  • na posypání moučkový cukr

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

150 Kč

Postup přípravy

  1. Hladkou mouku zpracujeme se změklým máslem a mlékem. Vznikne hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme ho několik hodin v chladu odležet.

  2. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový pudink a měkký tvaroh. Vše promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Jahody omyjeme, necháme pořádně okapat a odstopkujeme je.

  3. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl položíme na čistou utěrku, kterou lehce posypeme hladkou moukou, a těsto rozválíme na obdélník. Na ten pak naneseme polovinu náplně a poklademe ho polovinou pokrájených jahod. Pomocí utěrky opatrně stočíme závin, jehož okraje přitiskneme k sobě, aby nám náplň při pečení nevytekla. Přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem. Stejně postupujeme s druhou polovinou těsta.

  4. Pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 170 ° C asi 30 minut. Závin necháme vychladnout a před podáváním ho pocukrujeme.

Pošli recept! 7/2012 (4.6.2012)

Tisknout