Tvarohové tiramisu z domácího mascarpone
Fotogalerie:

Tvarohové tiramisu z domácího mascarpone

Lucie Kecová
Lucie Kecová
Žamberk

Domácí mascarpone je s láskou vytvořené a chutí se vyrovná kupovanému.

Lucie Kecová, Žamberk

Ingredience

  • 2 ks smetana ke šlehání (min. 30%)
  • 1 lžíce citronová šťáva
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukr krystal
  • 100 g tvaroh
  • 1 balení cukrářské piškoty
  • 1 šálek silná káva
  • dle chuti amaretto (rum, koňak...)
  • kakao na posypání

Doba přípravy

Počet porcí

8-10

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Den předem si připravíme mascarpone. Ve vodní lázni nebo v hrnci se silným dnem zahřejeme smetanu ke šlehání. Správnou teplotu poznáme podle drobounkých bublinek. Smetana ale nesmí přijít k varu. Necháme několik minut ohřívat, poté přidáme lžíci citronové šťávy a řádně promícháme. Odstavíme z plotny a necháme odpočívat.
  2. Po 10 minutách vyndáme hrnec z vodní lázně a necháme ještě půl hodiny chladnout. Hmotu vylijime do cedníku vyloženým plátnem nebo utěrkou a necháme opět 30 minut odpočinout. Následně dáme přes noc (minimálně však na 5 hodin) chladit do lednice.
  3. Druhý den připravíme tiramisu. Začneme tím, že ušleháme žloutky s cukrem. Přimícháme mascarpone a tvaroh. Vyšleháme tuhý sníh a jemně zamícháme do hmoty z mascarpone.
  4. Dno mísy vyložíme piškoty namočenými ve vychladlé kávě s rumem. Navrstvíme krém, opět piškoty a znovu krém. Hojně posypeme kakaem a několik hodin necháme ztuhnout v lednici.

Zpět na článek: Tvarohové tiramisu z domácího mascarpone
Tisknout