Zajíčci z jidáškového těsta
Fotogalerie:

Zajíčci z jidáškového těsta

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Trochu jinak tvarované jidáše.

Klára Smolíková, Mělník

Ingredience

  • 250 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce cukr
  • 500 g hladká mouka
  • 2 vejce
  • 80 g med
  • 120 g tuk
  • špetka soli
  • brusinky a mandlové lupínky na ozdobu

Doba přípravy

Počet porcí

4

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. Žloutky prošleháme s medem, přidáme rozpuštěný zchladlý tuk a zbylé mléko. Postupně přisypáváme mouku smíchanou se solí a kvásek. Těsto pořádně prohněteme a necháme kynout v teple asi 40–60 minut.

  3. Těsto rozdělíme na pět dílů. Jeden dáme stranou, zbylé vyválíme do „hada“ jako na vánočku a stočíme do tvaru šneka. Ze zbylého těsta zajíčky dotvarujeme – hlavu s ušima, tlapky a ocásek. Potřeme bílkem, dozdobíme sušenými brusinkami a posypeme plátky mandlí.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 20 minut. Ještě horké zajíčky můžeme pocukrovat nebo pokapat medem.


Zpět na článek: Zajíčci z jidáškového těsta
Tisknout