Na svátky u nás nesmí na stole chybět.
Miroslava Dvořáková, Nové Syrovice
Ingredience
- 350 ml mléko
- 1 kostka droždí
- 150 g cukr moučka
- 750 g hladká mouka
- špetka soli
- 3 ks žloutky
- 150 g máslo
- 50 g rozinky
- 50 g mandle
- 1 vejce na potření
Doba přípravy
Počet porcí
16
Orientační cena
40 Kč
Postup přípravy
-
Z poloviny mléka, droždí, lžíce cukru a trošky mouky připravíme kvásek. Jakmile vykyne, vlijeme jej do mísy k osolené mouce se zbytkem cukru. Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky a rozpuštěné máslo. Přidáme k mouce a zpracujeme těsto, které necháme kynout.
-
Pak ještě jednou propacujeme, přidáme rozinky, mandle a uděláme bochánek. Dáme na plech s pečicím papírem, nastřihneme křížek, potřeme vejcem, posypeme mandlemi a pečeme při 180 °C asi 1 hodinu.