Griliášové kostky
Fotogalerie:

Griliášové kostky

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to.

Pavla Bartošová, Písek

Ingredience

  • Hlavní suroviny:
  • 5 ks vejce
  • 180 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronová kůra
  • 200 g hladká mouka
  • 50 g máslo
  • Krém:
  • 300 ml mléko
  • 1 karamelový pudink
  • 2 lžíce krupicový cukr
  • Griliáš:
  • 120 g cukr krupice
  • 1 lžíce voda
  • 120 g strouhané vlašské ořechy

Doba přípravy

Počet porcí

24

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s krupicovým a vanilkovým cukrem, přidáme citronovou kůru, mouku, rozehřáté máslo a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C. Upečený piškot necháme vychladnout.
  2. Z mléka, karamelového pudinkového prášku a cukru uvaříme dle návodu hustší pudink, který necháme zcela vychladnout.

  3. Krupicový cukr na griliáš nasypeme na pánev se silným dnem a necháme jej za stálého míchání zcela rozpustit. Přidáme vodu a strouhané ořechy. Hmotu přeneseme na pečicí papír a necháme vychladnout.

  4. Korpus rozdělíme na 2 poloviny, které položíme na sebe a rozřízneme na kostky.

  5. Vždy dva díly spojíme připraveným krémem do kostky a ještě jej rozetřeme po obvodu a svrchu. Potřené stěny obalíme v griliáši a necháme v lednici ztuhnout.

    TIP : Pokud chceš raději jemný griliáš, můžeš jej vychladlý a ztuhlý vložit do mixéru a rozdrtit.

Pošli recept! 3/2012 (19.3.2012)

Tisknout