Velikonoční dort
Fotogalerie:

Velikonoční dort

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha

Je veselý, barevný a děti jej milují.

Jitka Pavlíková, Strakonice

Ingredience

  • Hlavní suroviny:
  • 6 ks vejce
  • 140 g cukr krupice
  • trocha marmelády
  • 1 ks smetana ke šlehání
  • 100 g čokoláda
  • Na polevu:
  • 1 hrnek cukr moučka
  • šťáva z 1/2 citronu
  • Na zdobení:
  • zvířátka z marcipánu
  • červené želé bonbony
  • 1 balení cukrářské piškoty
  • cukrářská zelená tráva

Doba přípravy

Počet porcí

12

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. Oddělíme žloutky a bílky‚ žloutky utřeme s cukrem do pěny‚ z bílků ušleháme tuhý sníh. Do ušlehané žloutkové pěny postupně přidáváme mouku a nakonec vmícháme sníh z bílků.
  2. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a v předehřáté troubě pečeme‚ až začne povrch tmavnout.

  3. Dort vyndáme z trouby‚ necháme vychladnout a potom opatrně v polovině korpus překrojíme. Namažeme marmeládou a potřeme silnou vrstvou ušlehané smetany smíchané s nastrouhanou čokoládou. Oba díly opět opatrně spojíme.

  4. Povrch dortu přelijeme připravenou citronovou polevou, a ještě než poleva ztuhne‚ zasadíme do ní marcipánová zvířátka. Kolem nich utvoříme kruh z překrojených želé bonbonů a okraj dortu posypeme jedlou zelenou trávou. 5. Podlouhlé cukrářské piškoty překrájíme napolovic a dort jimi obložíme. Nakonec kolem dortu uvážeme širší stuhu‚ která celek zpevní.

Pošli recept! 3/2012 (19.3.2012)

Tisknout