Rychlé vafle s domácí šlehačkou
Fotogalerie:

Rychlé vafle s domácí šlehačkou

Veronika Matoušová
Veronika Matoušová
Jaroměř

Křehké, jemné a hlavně rychlé vafle s domácí šlehačkou. Výborné pro děti a mlsné jazýčky.

Veronika Katoušová, Jaroměř

Ingredience

  • 440 ml hladká mouka
  • 1/2 lžičky sůl
  • 1,5 lžíce cukr krupice
  • 375 ml mléko
  • 8 lžic olej
  • 1/2 balíčku kypřící prášek
  • 3 vejce
  • 1 balíček (podle chuti) vanilkový cukr
  • 1 čokoláda na závěrečné zdobení
  • různé ovocné polevy na zdobení

Doba přípravy

Počet porcí

3-4

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

  2. Ve velké míse smícháme mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a zašleháme žloutky, olej a mléko. Šleháme tak dlouho, dokud těsto není úplně hladké, bez hrudek.

  3. Nakonec vmícháme tuhý sníh a ve vaflovači upečeme. Ještě vlažné potíráme džemem (výborný je malinový nebo jahodový, vhodná je i nutela). Můžeme si navrch potřít domácí šlehačkou.

  4. Domácí šlehačka je velmi snadná: Potřebujeme jen 200 ml mléka a 125 g másla. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu, přihodíme pokrájené máslo a vlijeme do mixéru. Mixujeme asi 3 minuty a poté směs přelijeme do misky a dáme na hodinu či dvě vychladit do mrazničky. Poté ji ušleháme dotuha. Nakonec ji ozdodíme na vafle. Můžeme přidat i nastrouhanou čokoládu nebo ovocné polevy.

Tisknout