Jedla jsem je u kamarádky, teď už je peču i doma.
Lucie Novotná, Jičín
Ingredience
- Ingredience
- 120 g polohrubá mouka
- 120 g hladká mouka
- 15 g droždí
- 50 g cukr
- 100 ml mléko
- 100 ml smetana
- 1 žloutek
- 1 na potření vejce
- na posypání mandlové lupínky
- na posypání hrubě mletý karamel (dá se umlít v mlýnku)
- Krém
- 300 ml mléko
- 1 vanilkový pudink
- 2 lžíce cukr
- 200 ml smetana ke šlehání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Mouky nasypeme do mísy, vytvoříme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a smetanou a necháme v teple vzejít kvásek. Poté přidáme žloutek a propracujeme těsto, které necháme kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na 14 stejných kousků, ze kterých vyrobíme kuličky. Ty klademe na plechy vyložené pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nahrubo mletým karamelem. Pečeme v troubě při 170 °C asi 12–15 minut.
-
Zatím si připravíme krém. Z mléka, pudinku a cukru uvaříme tužší pudink, který necháme vychladnout. Pak vmícháme ušlehanou smetanu.
-
Vychladlé bochánky rozkrojíme a plníme krémem pomocí cukrářského sáčku.