Čokoroláda
Fotogalerie:

Čokoroláda

Lucie Strakošová
Lucie Strakošová
Trnávka

Jen se rozplývá na jazyku.

Lucie Strakošová, Trnávka

Ingredience

  • 4 lžíce instantní káva
  • 200 g hořká čokoláda
  • 6 ks vejce
  • 4 lžíce horká voda
  • půl hrnku hnědý cukr
  • půl čajové lžičky sůl
  • 2 kelímky smetana ke šlehání 31%
  • 2 sáčky ztužovač šlehačky
  • ovoce podle chuti-maliny, jahody,...

Doba přípravy

Počet porcí

10

Orientační cena

100 Kč

Postup přípravy

  1. Do ohnivzdorné misky nasypeme kávu, zalijeme horkou vodou a necháme rozpustit (můžeme použít i uvařené espresso nebo tureckou kávu - asi 8 lžic). Do misky přidáme nalámanou čokoládu, vložíme do vodní lázně a necháme rozpustit. Promícháme a necháme vychladnout.

  2. V míse ušleháme žloutky s polovinou dávky cukru a se solí do husté světlé pěny.Přidáme vychladlou čokokávovou směs a pořádně promícháme. Bílky našleháme do sněhu a pomalu do něj zašleháváme zbylý cukr, nakonec opatrně promísíme s připravenou směsí.

  3. Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj stejnoměrně rozetřeme a dáme na 12-14 minut do trouby předehřáté na 175 °C. Po upečení na těsto položíme další pečící papír a přikryjeme navlhčenou utěrkou, necháme 10 minut odpočívat. Pak utěrku sundáme, na pečící papír přiklopíme tác a vše obrátíme, z těsta sundáme pečící papír, na kterém se roláda pekla, necháme ještě vychladnout.

  4. Mezitím si vyšleháme smetany se ztužovači, 2/3 natřeme na plát a poklademe ovocem podle chuti. Roládu zavineme a po povrchu rozetřeme zbylou šlehačku. Dozdobíme strouhanou čokoládou, kakaem, nebo čokoládovými zrníčky.


Zpět na článek: Čokoroláda
Tisknout