Kokosový dort
Fotogalerie:

Kokosový dort

Petra Šimonová
Petra Šimonová
Brno

Snadný a ze stolu mizí jako první.

Petra Šimonová, Brno

Ingredience

  • Korpus:
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g krystalový nebo třtinový cukr
  • 100 g kokos
  • 50 g celozrnná strouhanka
  • máslo a trochu strouhanky na vymazání formy
  • Krém:
  • 250 ml smetana ke šlehání 33%
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 ztužovač šlehačky
  • Zdobení:
  • čokoládové hobliny nebo čokoládová poleva
  • 2 banány

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Do vyšlehaného sněhu začneme pomalu vkládat ostatní suroviny. Nejdříve lehce zamícháme 1 vanilkový cukr, poté přidáme krystalový nebo třtinový cukr, 4 žloutky. Kokos a strouhanku nejprve smícháme společně a posléze lehce vmícháme do těsta.
  2.  Připravíme si vymazanou a vysypanou dortovou formu. Připravené těsto do ní nalijeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C. Smetanu smícháme s 1 vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky a vyšleháme tuhý krém.

  3. Vychladlý korpus vyndáme z formy a po všech stranách ho pomažeme krémem. Pomazané strany dortu posypeme kokosem. Na horní stranu naskládáme nakrájené banány a pokapeme čokoládovou polevou nebo posypeme čokoládovými hoblinami. Hotový dort vložíme do lednice asi na 2 hodiny. 
Tisknout