Zapečený dezert, který tě určitě osloví.
Martina Sklenářová, Vysoké Mýto
Ingredience
- 260 g máslo
- 100 g cukr krupice
- 250 g hladká mouka
- 25 g mleté mandle
- 5 vejce
- 250 g ovoce dle chuti
- 170 ml sladké dezertní víno
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- 300 ml smetena ke šlehání
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Máslo s cukrem utřeme, přidáme mouku, mandle a vejce a dobře prohněteme. Přendáme do koláčové formy, zasypeme fazolemi, aby se těsto nevzdouvalo a pečeme mírně 20 minut.
-
Mezitím si svaříme v kastrůlku víno se 100 gramy cukru, a když je obsah zredukovaný přidáme ovoce. Necháme chvíli odstát a již nevaříme.
-
Smetanu také zahřejeme k bodu varu a přidáme vanilku. Vejce rozšleháme a tenkým pramínkem za stálého šlehání přiléváme smetanu a také část vody z ovoce.
-
Ovoce poklademe na upečený korpus, vše zalijeme vyšlehaným krémem. Směs se může zdát řídká, ale při pečení ztuhne. Pečeme ještě asi 25 minut. Nakonec zasypeme drobenkou z trochy másla, mouky a cukru a ještě 10 minut prudce zapečeme.