Naše děti milují skořici, musím jim ji sypat i na krupicovou kaši, proto se snažím péct co nejvíc dobrot, které chutnají po tomto voňavém koření.
Pavlína Sochorová, Bruntál
Ingredience
- 330g hladká mouka
- 200g máslo
- 200g cukr krupice
- 130g mleté oloupané mandle
- lžička skořice
- 4-5 mleté hřebíčky
- z jednoho citronu citronová kůra
- 2 lžíce rum
- dle potřeby tuk na vymazání formiček
Doba přípravy
Počet porcí
Orientační cena
Postup přípravy
-
Na pracovní vál vysypeme mouku, do které pěstí uděláme důlek. Do něho rozkrájíme povolené máslo a posypeme cukrem.
-
Mandle umeleme na jemnou moučku a přidáme na hromádku. Pak přisypeme skořici, pomleté hřebíčky a citronovou kůru. Těsto začneme rukama propracovávat a postupně přiléváme rum, aby se lépe zpracovalo. Když je hladké a vláčné, zabalíme je do fólie a vložíme minimálně na hodinu do lednice.
-
Formičky musí být čisté, suché a vymazané tukem (hera). Pokud pečeme z dvojité dávky, formička musí být vymazaná na každou dávku.
-
Odležené těsto vyndáme z lednice a vyválíme tenké válečky, které nakrájíme na menší špalíčky. Ze špalíčků vytvarujeme kuličky. Ty vkládáme do vymazaných formiček a palcem vtlačíme těsto do celé formičky.
-
Cukroví pečeme v předehřáté troubě při nízké teplotě (asi 140 °C), aby se shora nespálilo a dobře se propeklo. Po 15 minutách vyklopíme jednu formičku a tlapku roztrhneme – pokud bude vevnitř dopečená, je hotovo.