Meruňkový koláč s rumovou polevou
Fotogalerie:

Meruňkový koláč s rumovou polevou

Simona Pojerová
Simona Pojerová
Horažďovice
Upečte si vynikající koláč.

Ingredience

  • 200 g polohrubá mouka
  • 80 g máslo
  • 50 g cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • špetka sůl
  • 1 a 1/2 lžičky kypřící prášek
  • 750-1000 g meruňky
  • 4 vejce
  • 100 g cukr na polevu
  • 1 lžíce rum
  • 150 g smetana
  • máslo na vymazání formy nebo papír na pečení

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

50 Kč

Postup přípravy

  1. Máslo dáme do misky na šlehání a necháme změknout. Přidáme cukr, vanilkový cukr a vše našleháme do pěny. Dále důkladně vmícháme vejce a sůl. Do mouky přisypeme prášek do pečiva a dobře vmícháme do máslové pěny. Těsto vlijeme do vymazané nebo papírem vykladené dortové formy.
  2. Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a předpékáme asi 12 minut na 160 °C. Mezitím oddělíme žloutky od bílků na polevu. Bílky našleháme do tuhého sněhu, žloutky našleháme do pěny. Vmícháme rum, cukr a čerstvou smetanu a nakonec opatrně přidáme sníh. 
  3. Meruňky omyjeme a vypeckujeme a rozdělíme na předpečené těsto. Na to rovnoměrně rozetřeme polevu. Koláč dopékáme 13 - 15
    minut. Povrch by měl být zlatavý. Koláč necháme trochu vychladnout a potom opatrně vyjmeme z formy.

Zpět na článek: Meruňkový koláč s rumovou polevou
Tisknout