Jsou sice trošku časově náročnější na přípravu, ale až ochutnáš, rozhodně nebudeš vynaloženého času litovat.
Lucia Malátová, Horoušánky
Ingredience
- Krém
- 600 ml smetana ke šlehání
- 3 lžíce cukr moučkový
- 1 čokoládová poleva tmavá
- 3 lžíce rum nebo brandy
- 2 ztužovač šlehačky
- 150 g čokoláda hořká
- Těsto
- 250 g mouka hladká
- 1 lžička prášek do pečiva
- 50 g cukr krupice
- 1 sáček cukr vanilkový
- 2 lžíce smetana zakysaná
- 175 g máslo rozpuštěné
Doba přípravy
Počet porcí
30
Orientační cena
100 Kč
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme cukr, vanilkový cukr, zakysanou smetanu a máslo a vypracujeme hladké těsto, které dáme na hodinu do ledničky.
-
Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm, vykrájíme kytičky a dáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 15 minut. Zda jsou hotové, vyzkoušíme špejlí – pokud na ní nic neulpí, kytičky jsou světlé a na dotek „pružné“, je hotovo (ztvrdnou až za několik minut po sundání z plechu).
-
Smetanu spolu se ztužovačem vyšleháme dotuha. Rozpustíme čokoládu a ještě teplou ji vlijeme do smetany a pořádně promícháme, aby vznikl lehký krém. Pak vmícháme rum a moučkový cukr. Hotový krém dáme nejlépe přes noc ztuhnout do lednice.
-
Krém naneseme zdobicím sáčkem na polovinu kytiček, druhou polovinou je přiklopíme. Necháme ztuhnout v chladu. Pak je potřeme polevou. Můžeme posypat mandlovými lupínky.