Prezidentské větrníky
Fotogalerie:

Prezidentské větrníky

Emilie Fizková

Vendryně
Až ochutnáš, uvěříš, že jde o výjimečný pamlsek.
Emilie Fizková, Vendryně

Ingredience

  • 400 g mouka polohrubá
  • 250 g ořechy lískové mleté
  • 250 g hera
  • 20 g droždí
  • 200 g cukr moučkový
  • 10 lžic mléko

Doba přípravy

Počet porcí

120

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Jako první si připravíme náplň. Jemně semeleme ořechy a přidáme cukr moučku. Uvaříme mléko‚ necháme je krátce vychladnout a ještě horkým zalijeme (4–5 lžic) směs ořechů a cukru. Vypracujeme tuhou hmotu.
  2. Z 5 lžic mléka‚ droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Přidáme prosátou mouku‚ heru a vypracujeme těsto. Těsto podsypeme moukou a po částech vyválíme placky o tloušťce přibližně 3 mm. Rádýlkem vykrájíme z těsta pruhy o šířce 5 cm‚ ze kterých následně uděláme čtverce o rozměrech 5 x 5 cm. Každý čtverec v rohu nařízneme přibližně 2 cm.
  3. Z náplně uděláme kuličku o velikosti lískového oříšku a položíme ji do středu čtverce. Uchopíme postupně každý druhý růžek čtverce a přitlačíme do středu kuličky a vytvoříme tvar větrníku.
  4. Takto připravené větrníky ukládáme na vymazaný plech a pečeme při teplotě 180 °C asi 25–30 minut. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Pošli recept! - Speciál - Vánoční jídla (24.11.2010)

Tisknout