Jablečný závin
Fotogalerie:

Jablečný závin

Kateřina Bedravová
Kateřina Bedravová
Veselí nad Moravou
Moučník z jablek, po kterém se jen zapráší.
Kateřina Bedravová, Veselí nad Moravou

Ingredience

  • 500 g mouka polohrubá
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g hera
  • 75 g cukr krupice
  • 1 vejce
  • 200 ml mléko vlažné
  • špetka sůl
  • 1 kg jablka
  • dle chuti skořice
  • dle chuti rozinky

Doba přípravy

Počet porcí

30

Orientační cena

55 Kč

Postup přípravy

  1. Do mísy dáme mouku a uděláme důlek, kam nalijeme vlažné mléko, do kterého rozdrobíme kvasnice a přidáme cukr. Takto zaděláme kvásek.
  2. Až bude kvásek udělaný, přidáme rozpuštěný tuk, vejce a špetku soli. Uhněteme těsto, které necháme na teplém místě vzejít.
  3. Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu po druhé vyválíme a posypeme strouhanými jablky, posypeme skořicí, pocukrujeme a případně dochutíme rozinkami. Zavineme a dáme na vymazaný plech péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut. Po vychladnutí pocukrujeme.

Zpět na článek: Jablečný závin
Tisknout