Babiččin ořechový koláč
Fotogalerie:

Babiččin ořechový koláč

Katka Horčicová

Praha
Delší doba pečení se vyplatí, náplň je krásně vláčná a voňavá.
Katka Horčicová, Praha

Ingredience

  • Těsto:
  • 300 g mouka hladká
  • 150 g máslo
  • 2 žloutek
  • 3 lžíce mléko
  • 1/2 prášek do pečiva
  • 50 g cukr moučkový
  • špetka sůl
  • na vysypání formy mouka hrubá
  • dle potřeby tuk na vymazání formy
  • Náplň:
  • 2 bílky
  • 170 g ořechy mleté
  • 140 g mouka hladká
  • 1/2 prášek do pečiva
  • špetka sůl
  • 6 lžic marmeláda
  • 170 g cukr moučkový
  • 200 ml mléko
  • 50 g máslo

Doba přípravy

Počet porcí

20

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout.
  2. Dvě formy na srnčí hřbet vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto rozdělíme na půlky a z každé odkrojíme třetinu, kterou necháme stranou. Zbylé těsto vyválíme na dvě placky a vyložíme jimi obě formy, necháme trochu přečnívat okraje.
  3. Ořechy umeleme najemno, smícháme je s rozpuštěným máslem, cukrem a mlékem, přidáme mouku smísenou s kypřicím práškem. Vmícháme sníh z bílků a špetku soli. Náplň rozdělíme do forem (nebudou plné, nádivka hodně nabude při pečení).
  4. Ze zbylého těsta vyválíme dvě menší placky, pomažeme je marmeládou a přiklopíme na naplněné formy. Dobře spojíme, aby nám náplň nevytékala. Svrchu propícháme vidličkou.
  5. Koláče vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Po pěti minutách stáhneme na 150 °C a dopékáme 40–60 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je náplň hotová. Po upečení hned vyklopíme z formy. Náplň můžeš udělat i makovou, místo marmelády zkus povidla.

Pošli recept! 5/2011 (5.4.2011)


Zpět na článek: Babiččin ořechový koláč
Zpět na článek: Babiččin ořechový koláč
Tisknout