Závin z listového těsta s ořechy a polevou
Fotogalerie:

Závin z listového těsta s ořechy a polevou

Petra Truschková

Vráž
Lahodnému, křupavému a chuťově skvěle sladěnému štrúdlu určitě přijdeš na chuť. Nejen že si na něm všichni smlsnete, ale i skvěle vypadá, takže návštěva z něho bude mít opravdu radost.
Petra Truschková, Vráž

Ingredience

  • Těsto:
  • 150 ml mléko
  • 1 lžíce med
  • 2 lžíce povidla
  • 1 těsto listové
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 200 g mák mletý
  • 100 g ořechy vlašské mleté
  • hrst ořechy na posypání
  • mouka hladká na vyválení těsta
  • Poleva:
  • 50 g cukr moučkový
  • 1 lžíce citronová šťáva

Doba přípravy

Počet porcí

40

Orientační cena

80 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Do hrnce nasypeme mletý mák, zalijeme ho mlékem a pomalu začneme vařit. Do směsi přidáme med, cukr a namleté ořechy.
  2. krok2 Za stálého míchání vaříme 20 minut. Mák změkne, mléko se vstřebá a částečně odpaří.
  3. krok3 Na závěr přidáme povidla a ještě 5 minut povaříme. Stále mícháme, směs se velmi snadno připaluje. Hotovou směs necháme zchladnout.

  4. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé bude jeden štrúdl. Těsto pak rozválíme na pomoučeném vále na asi 0,5 cm tenký plát. Na střed naneseme studenou směs a závin zabalíme. Konce těsta zahneme dospod.
  5. Pečeme na 200 °C dozlatova. Po upečení necháme zchladnout, pokapeme citronovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (27.10.2010)


Zpět na článek: Závin z listového těsta s ořechy a polevou
Zpět na článek: Závin z listového těsta s ořechy a polevou
Zpět na článek: Závin z listového těsta s ořechy a polevou
Zpět na článek: Závin z listového těsta s ořechy a polevou
Tisknout