Kynutý koláč
Fotogalerie:

Kynutý koláč

Zdeňka Polanská

Vsetín
Sladký kynutý koláč‚ který si každý může naplnit podle své fantazie takovou nádivkou‚ jakou má rád.
Zdeňka Polanská, Vsetín

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g mouka hladká
  • 50 g hera
  • 20 g droždí
  • 100 ml mléko
  • 50 g cukr moučkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 1 žloutek
  • špetka sůl
  • náplň (tvarohová, maková, povidla)
  • 1 vejce na potření
  • 5 lžic máslo rozpuštěné
  • Drobenka:
  • 2 lžíce máslo
  • 2 lžíce cukr krupice
  • 2 lžíce mouka hrubá

Doba přípravy

Počet porcí

16

Orientační cena

60 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Do teplého mléka přidáme asi 1 lžíci mouky‚ 1 lžíci cukru‚ rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse smícháme mouku‚ cukr‚ vanilkový cukr‚ rozpuštěný tuk‚ žloutek‚ špetku soli a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme v teple asi 1 hodinu vykynout.
  3. Na vymazaný plech dáme 1/2 těsta‚ vytvoříme koláč s vyšším okrajem a naplníme ho náplní podle své chuti a fantazie. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem‚ posypeme drobenkou a upečeme.
  4. Vychladlý koláč můžeme ještě polít rozpuštěným máslem. Dané množství vystačí na dva koláče o velikosti klasického talíře.

Pošli recept! - Speciál - Česká kuchyně (27.10.2010)


Zpět na článek: Kynutý koláč
Zpět na článek: Kynutý koláč
Tisknout