Palačinkový dort s karamelem a jahodami
Fotogalerie:

Palačinkový dort s karamelem a jahodami

Lenka Potočková
Lenka Potočková
Trutnov
Připravte si luxusní dezert ke kávě z obyčejného základu.
Lenka Potočková, Trutnov

Ingredience

  • 500 ml mléko
  • 2 vejce
  • špetka sůl
  • 200 g hladká mouka
  • olej na smažení
  • 250 ml mléko na krém
  • 70 g cukr na krém
  • 1 vanilkový pudink
  • 300 g máslo na krém
  • 1 vanilkový cukr
  • 180 g cukr moučkový na polevu
  • 3 lžíce mléko na polevu
  • 250 g jahody

Doba přípravy

Počet porcí

6

Orientační cena

85 Kč

Postup přípravy

  1. Palačinky: V misce dobře rozkvedláme mléko s vejci. Poté přidáme špetku soli a postupně přisypeme mouku. Těsto necháme 30 minut odpočívat. Na rozehřátou a olejem vymaštěnou pánev lijeme naběračkou těsto, které zprudka osmažíme dorůžova z obou stran. Hotové palačinky necháme vychladnout.
  2. Vanilkový krém: Než palačinky vystydnou, připravíme si krém. Do kastrůlku dáme mléko, cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek a za stálého míchání uvaříme hustý krém, který pak za občasného míchání necháme vychladnout. Nesmí být teplý, jinak by se rozpustil a zdrcnul! Vychladlý krém pak elektrickým šlehačem krátce rozšleháme a postupně do něj zapracujeme máslo. Šleháme přibližně 5 minut, aby byl krásně hladký.
  3. Vrstvení: Palačinku položíme na talíř, potřeme ji krémem, poklademe čerstvými jahodami (lze použít i jiné ovoce) nakrájenými na plátky a přiklopíme ji další palačinkou. Tímto způsobem vrstvíme na sebe všechny palačinky, kromě poslední, kterou už krémem nepotíráme. Dáme ztuhnout do lednice asi na hodinu.
  4. Karamelová poleva:Zhruba jednu čtvrtinu cukru nasypeme na pánev a za stálého míchání upražíme světle červený karamel (nesmí zčernat). Zalijeme jej 3 lžícemi mléka a za stálého míchání rozvaříme, až vznikne hladký krém. Vlijeme jej do prosátého zbytku cukru a šleháme, až je poleva hladká a lesklá. Podle potřeby přidáme ještě mléko či cukr, záleží na tom, jak je poleva hustá.
  5. Zdobení:Ztuhlý palačinkový dort vytáhneme z ledničky, polijeme ho připravenou polevou a ozdobíme jahodami. Navíc jej můžeme ozdobit i šlehačkou či jemně poprášit moučkovým cukrem.
Tisknout