Řezy Bílé paní
Fotogalerie:
 

Řezy Bílé paní

Irena Válová

Vyškov
Těsto je sice trošku složitější na přípravu, ale výsledek tě ohromí. Počítej s tím, že je moučník hodně sytý. Proto krájej menší porce.
Irena Válová, Vyškov

Ingredience

  • Těsto:
  • 450 g mouka hladká
  • 180 g cukr vanilkový
  • 200 g máslo
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka sůl
  • 1 sklenice marmeláda rybízová
  • 1 lžíce na potření máslo
  • Náplň:
  • 2 žloutek
  • 1 sníh ze 2 bílků
  • 2 balení piškoty
  • 500 ml mléko
  • 1 pudink vanilkový
  • 2 lžíce cukr pískový
  • 1 vejce
  • 3 kostky tvaroh
  • dle chuti cukr moučkový
  • 300 ml mléko
  • 2 lžíce krupička dětská

Doba přípravy

Počet porcí

24

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Ingredience na těsto důkladně uhněteme ve vláčnou hmotu. Těsto necháme zhruba 30 minut odpočinout a pak rozdělíme na dvě poloviny. Z každé rozválíme plát velikosti plechu. Jeden přeneseme na lehce vymazaný plech. 
  2. krok2 Marmeládu smícháme s troškou vody, aby nebyla tak hustá a lépe se roztírala. Těsto na plechu potřeme polovinou marmelády.
    Rozmícháme tvaroh s cukrem a žloutky, přidáme krupičku, mléko a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Vzniklý krém opatrně naneseme na marmeládu a rozetřeme až ke krajům. Navrch natřeme zbylou marmeládu.
  3. krok3
    Celý povrch poklademe piškoty, které dáváme těsně jeden vedle druhého. Obvyklým způsobem uvaříme vanilkový pudink. Ještě teplý ho po lžících naneseme na piškoty a necháme vychladnout. Přiklopíme druhým plátem těsta a kraje přitiskneme k sobě. 
  4. krok4
    Moučník na několika místech propíchneme špejlí, aby mohla unikat pára, a nakonec ho potřeme rozšlehaným vajíčkem.V troubě pečeme dorůžova při 170 °C asi 45 minut. 
  5. krok5
    Pocukrujeme. Krájíme, až když moučník úplně vychladne, a na talíři ještě můžeme dozdobit podle své fantazie.
    TIP: K přípravě je lepší použít dvě sklenice džemu, chuť bude výraznější.
    Vanilinový cukr není totéž co vanilkový. Vanilkový získáme tak, že lusk vanilky vložíme do sáčku s cukrem, a po týdnu je hotový. Pokud nemáme lusk, použijeme do těsta jen cukr moučku.

Pošli recept! 11/2010 (8.10.2010)

Tisknout