Nákyp s pudinkem a ořechy
Fotogalerie:

Nákyp s pudinkem a ořechy

Hana Slatinská

Třebíč
Dezert, který se výborně hodí i na bezlepkovou dietu. Můj oblíbený.
Hana Slatinská, Třebíč

Ingredience

  • 750 ml mléko
  • 2 pudink vanilkový
  • 1 cukr vanilkový
  • 3 lžíce cukr moučkový
  • 1 lžíce na vymaz. máslo
  • hrst na vysyp. ořechy vlašské strouhané
  • 400 g jablka
  • 50 g rozinky
  • 50 g ořechy sekané
  • 1 cukr skořicový
  • 3 bílek
  • špetka sůl
  • 3 lžíce cukr krupice
  • hrst krájených ořechy vlašské

Doba přípravy

Počet porcí

8

Orientační cena

70 Kč

Postup přípravy

  1. Půl litru mléka svaříme, ve zbytku rozšleháme pudinky, vanilkový a moučkový cukr a za stálého míchání vléváme do vroucího mléka. Povaříme do zhoustnutí, odstavíme a za občasného míchání necháme trochu zchladnout.
  2. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhanými ořechy.
  3. Jablka nastrouháme a rozložíme po celé ploše mísy, posypeme je rozinkami, sekanými ořechy a skořicovým cukrem, zalijeme teplým pudinkem, mísu přikryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160–170 °C asi 40 minut.
  4. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zašleháme cukr. Z mísy odstraníme alobal, sníh rozetřeme na nákyp, povrch posypeme krájenými ořechy a při 180 °C necháme zrůžovět. Nákyp podáváme teplý.
     
    TIP: Místo sněhu nákyp po vychladnutí ozdob ušlehanou smetanou a podávej studený.

Pošli recept! 9/2010 (11.8.2010)


Zpět na článek: Nákyp s pudinkem a ořechy
Tisknout