Adventní kalendář
Fotogalerie:

Adventní kalendář

Redakce Pošli recept.cz
Redakce Pošli recept.cz
Praha
Svoje děti zatím nemám, ale moje kamarádky už ano. Práce v kuchyni mě baví, tak dětem dávám k Mikuláši perníčkový adventní kalendář. Nádherně voní po koření, bála jsem se, že ho děti smlsnou hned. Ale prý si ho skutečně dozobaly až o Vánocích – aby měly jistotu, že nepromeškají Ježíška.
Katka Horčicová, Praha

Ingredience

  • 500 g med
  • 250 g cukr krupice
  • 1,5 kg mouka hladká
  • 1 lžička skořice
  • špetka kardamom
  • na špičku nože zázvor mletý
  • špetka muškátový květ
  • z 1 citronu citronová kůra nastrouhaná
  • špetka hřebíček mletý
  • 50 g ořechy lískové mleté
  • 20 g soda jedlá
  • 1 poleva čokoládová světlá

Doba přípravy

Počet porcí

50

Orientační cena

120 Kč

Postup přípravy

  1. krok1 Med s cukrem vaříme, dokud nezačne kypět. Necháme vychladnout.
  2. krok2 Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny (od skořice po mleté ořechy) a promícháme.
  3. Sodu rozpustíme v menším množství vody.
  4. Do mouky za stálého míchání postupně vléváme nejdříve medový roztok. Směs důkladně promícháváme.
  5. Potom – opět pozvolna – za stálého míchání vléváme sodu a znovu vše důkladně promícháme.
  6. Hmotu uhněteme do hladkého těsta. Necháme v lednici do druhého dne.
  7. Odležené těsto položíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadované tloušťky, zhruba 1 cm.
  8. Vykrájíme různé typicky vánoční tvary a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečeme 15–20 minut při teplotě asi 180 °C.
  10. Po upečení necháme perníčky vychladnout a potom je polijeme čokoládovou polevou. Když zaschne, zdobíme je cukrářskými barvami podle vlastní fantazie.

Pošli recept! - Speciál - Vánoční dobroty (27.10.2009)

Tisknout